Rundveehouderij

Nieuws

Nog steeds geen melkcontracten Lactalis

Parijs – Lactalis, het grootste kaasbedrijf van Frankrijk, heeft nog steeds geen ondertekende leveringscontracten met haar melkleveranciers. Lactalis heeft nu boeren die weigeren te tekenen gedreigd hun premie’s niet langer uit te betalen.

De Franse zuivelsector moet volgens de wet op de landbouw dit melkjaar met contracten gaan werken. Inmiddels hebben grote kaas- en yoghurtfabrikanten zoals Danone, Groupe Bel en de coop Sodiaal ook contracten met hun leveranciers afgesloten. Bij Lactalis is dat echter nog steeds niet gelukt, volgens de boeren omdat die zuivelgigant weigert met groepen van boeren (producentenorganisaties of PO’s) te onderhandelen en contracten met elke individuele veehouder afzonderlijk wil afsluiten.
Volgens de verenigde boeren zet Lactalis hen al tijden zwaar onder druk. Het laatste middel daarbij is nu om boeren die weigeren voor 31 maart het ontwerpcontract getekend terug te sturen verder geen premie’s meer uit te betalen. Een woordvoerder van de verenigde leveranciers stelt dat dat een inbreuk op de commerciële relatie is en dreigt naar de handelsrechtbank te stappen. Inmiddels proberen beide partijen wel via de door minister van landbouw Bruno le Maire aangestelde bemiddelaar alsnog tot een vergelijk te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.