Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nog geen zekerheid over test op Creutzfeldt Jakob voor bloeddonoren

Den Haag – Het is nog niet duidelijk of bloeddonoren in de toekomst getest worden op de menselijke variant van BSE, de dodelijke variant Creutzfeldt-Jakob.

Dat blijkt uit een advies van de Gezondheidsraad aan het ministerie van volksgezondheid.
Hoewel een bloedtest voor Variant- Creutzfeldt-Jakob (vCJD) in ontwikkeling is, is de kwaliteit hiervan nog niet helemaal duidelijk. Ook kan de Gezondheidsraad nog geen duidelijkheid geven over de gezondheidswinst en de kosten bij invoering van een dergelijke test.
vCJD wordt veroorzaakt door de consumptie van vlees van dieren die besmet zijn met de prionziekte Bovine Spongiforme Encephalopathie  (BSE). In Groot-Brittannië zijn gevallen bekend van infecties met deze ziekte na bloedtransfusies van een persoon die de ziekte later heeft ontwikkeld. Eind 2011 waren er drie patiënten waarbij vCJD werd toegerekend aan een ontvangen bloedtransfusie.
vCJD is in Nederland tot nu toe vastgesteld bij drie mensen, in het Verenigd Koninkrijk zijn 176 gevallen van de dodelijke hersenaandoening bekend.
Het aantal besmettingen is in de periode van 2000 tot 2008 jaarlijks gedaald in Groot-Brittannië. De laatste drie jaar zette deze daling echter niet door. Er werden respectievelijk drie, drie en vijf gevallen van de dodelijke hersenaandoening geconstateerd.
De Gezondheidsraad adviseert ondanks het geringe aantal patiënten met vCJD de ontwikkelingen van deze ziekte goed tevolgen, vanwege de fatale aard van de aandoening.

Eén reactie

  • Pieter5775

    waarom staat er hier zo'n foto bij met die mooie koeien erop??? Bovendien wordt er beweerd dat ziekte verkregen wordt door het eten van vlees die besmet zijn met BSE.....knap!!, volgens mij is dit nog nooit bewezen!

Of registreer je om te kunnen reageren.