Rundveehouderij

Nieuws 1425 x bekeken 1 reactie

NVI-formule aangepast

Apeldoorn – De Nederlands Vlaamse Index (NVI) wordt aangepast. Met de indexdraai van april geldt de nieuwe formule voor de NVI. Inseminaties die vanaf dan verricht worden, leveren uiteindelijk koeien die na 1 april 2015 melk gaan geven.

De NVI is opgebouwd uit productie en functionele kenmerken. In totaal spelen ruim twintig kenmerken een rol binnen de NVI-formule. Het aandeel productie binnen NVI daalt iets ten opzichte van de huidige formule van 33 naar 30 procent. De functionele kenmerken worden dus nog belangrijker.
Naast het feit dat Inet een minder grote rol gaat spelen, gaat ook de samenstelling van deze formule op kop. Vet krijgt een veel hogere waarde, omdat het niet langer de beperkende factor zal zijn. Ook de negatieve grondprijs halveert. Inet-scores zullen flink wijzigen en de spreiding daarin neemt met een factor twee toe.
In het functionele deel worden de posten uiergezondheidsindex, vruchtbaarheidsindex, uier en benen allen ongeveer even zwaar ingeschaald. Bij alle onderdelen komt levensduur telkens weer terug. Nieuw is de toevoeging van de geboorte-index in de NVI-formule. Gemakkelijke geboorten verbeteren het welzijn van de veestapel en bespaart de veehouder veel arbeid.
Volgende week in Boerderij meer informatie over de nieuwe NVI-formule en de wijzigingen die dit in de stierenlijsten te weeg brengt.

Eén reactie

  • MartindB

    Vet zal in de toekomst waarschijnlijk steeds minder opbrengen. En voor het produceren van dit vet moet er toch extra energie in de koe gestopt worden. Je zou verwachten dat juist eiwit (kg) beter zou worden gewardeerd. Je krijgt nu al bijna 2x zoveel voor het eiwit als het vet.

Of registreer je om te kunnen reageren.