Rundveehouderij

Nieuws 9 reactieslaatste update:28 mrt 2012

’Mestproductie 2011 is terug op niveau van 1970’

Den Haag – De Nederlandse mestproductie, voor ruim driekwart afkomstig van rundvee, is weer terug op het niveau van 1970.

Dit meldt het Compendium voor de Leefomgeving, een gezamenlijke publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving, het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen UR.
De piek van de mestproductie lag in 1986. Die was toen 39 procent hoger dan in 1970 en kwam uit op zo’n 95 miljard kilo. Nu is de mestproductie terug op een niveau van 71,1 miljard kilo (voorlopige gegevens 2011). Daarvan komt 55 miljard kilo voor rekening van rundvee.
Door de trend dat steeds meer rundvee jaarrond wordt opgestald en/of voor beperktere periodes buiten wordt gelaten, komt in de loop der jaren wel een steeds kleiner deel van de mestproductie van weidend vee. In 1986 kwam nog bijna 35 miljard kilo rundermest voor rekening van weidend vee (op een totaal van bijna 72 miljard kilo rundermest), in 2011 komt nog maar een kleine 10 miljard kilo voor rekening van weidende runderen.
De varkenshouderij en pluimveehouderij produceren nu gezamenlijk nog maar zo’n 13 miljard kilo mest, maar omdat zij nauwelijks grond bij hun bedrijven hebben, houden ze nog steeds de verantwoordelijkheid voor een heel groot deel van het mestoverschot.
Mede door de trend naar meer opstallen is het aandeel van gasvormige verliezen in de wei in de loop der jaren extra sterk teruggelopen.
Hoe groot het effect van verplaatsing van verliezen van wei naar stal is, valt niet goed na te rekenen, omdat pas vanaf 1990 in beeld begon te komen hoe groot de verliezen vanuit mest naar de lucht waren.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Tjee, doen we het al zo lang fout....?
  Als Mansholt dit toch had kunnen dromen....;)

 • geuze

  Kortom sinds piek in 1986:
  rundermest van 72 naar 55 miljard kg;
  varkens + pluimveemest van 23 naar 21,5 miljard kg.

  Dus toch duurzame (=voortdurende) mestverwerking nodig voor en door de intensieve sectoren? Hans Huijbers dus toch gelijk?

 • Hans Brasil

  in 2011 komt nog maar een kleine 10 miljard kilo voor rekening van weidende runderen. In 1986 kwam nog bijna 35 miljard kilo rundermest voor rekening van weidend vee' betekend dat, dat er na 25 jaar nog maar een kwart van de koeien in de wei loopt?

 • j.verstraten1

  klaas vd horst kan ik niet helemaal volgen, we produceren nu 71,5 miljard kg mest waarvan 55 van rundvee en 21,5 van intensief? Is samen toch 76,5.
  En Hans Brasil: de rundveestapel is met ongeveer 1 miljoen koeien afgenomen sinds invoering vd superheffing, daarom is ook de hoeveelheid mest terug op niveau 1970. met dank aan de superheffing.
  Hoeveel mest zou de intensieve sector nog produceren als de biggenproductie was gekort met 20% in 1984 ipv. het aantal varkens nog met 25% te laten groeien? Waarschijnlijk zou die dan net zo fors zijn gedaald als de rundveemestproductie (door productie korting+productiestijging/dier) Hadden we nu op een niveau gezeten van ergens voor de 2e wereldoorlog.

 • John*

  mest / liter melk , mest per big, mest per kg vleesvarken, mest per ei, mest per kg kip.. ik denk dat er over de hele linie de afgelopen 30 jaar grote sprongen zijn gemaakt. Hier praten we vooral over massa maar niet over wat er in zit.. mijn zeugenmest is afgelopen jaar 0,3 kg / m3 fosfaat armer terwijl de massa mest per zeug gelijk is gebleven en biggenproductie is gestegen. Toch een daling van 10%. ik denk dat er met bewust voeren in alle sectoren nog veel te winnen is. en dat wordt nu eindelijk beloond in het nieuwe mestbeleid. minder fosfaat overschot = minder mestruimte contrateren en minder mest verwerken. Nu is het dierrechten of quatum kopen en het maakt bijna niets uit wat er in de mest zit.

 • klaas.van.der.horst1

  @jverstraten1 Idd de cijfers over mest uit intensief kloppen niet. Voor intensief is het bijna 14 mld kilo. Aan vaste mest (ja, rare indeling, want ook van koe en klein deel varken, kip, paard, geit etc) wordt het restant toegerekend.

 • Koen Franken

  En wat zal er gebeuren als de productierechten vervallen zijn we dan weer terug bij af of niet

 • harmneutel

  Een goede ontwikkeling. Dat er minder mest van weidend rundvee afkomstig is is gunstig voor het milieu, want die mest wordt door de plaatselijke ophoping slecht over de wei verdeeld zodat de verliezen groot zijn en de bemestingswaarde gering is.
  Daarentegen is door de, in vergelijking met 1970, verbeterde toedieningstechniek (mestinjectie, zodebemesting e.d.) de benutting en dus de bemestingswaarde van rundveemest aanzienlijk gestegen, wat een flinke besparing geeft op het gebruik van minerale meststoffen (ook wel kunstmest genoemd).
  Harm Neutel

 • harmneutel

  Een goede ontwikkeling. Dat er minder mest van weidend rundvee afkomstig is is gunstig voor het milieu, want die mest wordt door de plaatselijke ophoping slecht over de wei verdeeld zodat de verliezen groot zijn en de bemestingswaarde gering is.
  Daarentegen is door de, in vergelijking met 1970, verbeterde toedieningstechniek (mestinjectie, zodebemesting e.d.) de benutting en dus de bemestingswaarde van rundveemest aanzienlijk gestegen, wat een flinke besparing geeft op het gebruik van minerale meststoffen (ook wel kunstmest genoemd).
  Harm Neutel

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.