Rundveehouderij

Nieuws

Melkplas Nedersaksen loopt achterstand op Beieren in

Bonn – Beieren is vorig jaar de Duitse deelstaat met de grootste melkplas gebleven, maar Nedersaksen, de nummer 2, loopt de achterstand in.

Dat kan worden geconcludeerd uit cijfers van zuivelmarktbureau ZMB. Beieren zag de productie ten opzichte van 2010 met 2,4 procent groeien naar 7,94 miljard kilo. Nedersaksen molk met 6,03 miljard kilo 3,5 procent meer. Per saldo is de achterstand van Nedersaksen met 20 miljoen kilo afgenomen.
De totale Duitse melkproductie groeide net als in Beieren met 2,4 procent. Dat resulteerde in een melkplas 30,34 miljard kilo. Alleen enkele Oost-Duitse deelstaten, namelijk Thüringen en Saksen, leverden in. Hier daalde de productie met 0,3 en 0,8 procent.
Het op 31 maart eindigende quotumjaar 2011/12 mondt los daarvan uit in een overschrijding van de toegelaten productieruimte met 0,6 tot 0,7 procent. De superheffing die de overschrijding veroorzaakt, is vastgesteld op 27,38 cent per kilo.
Voor de afzonderlijke producent hangt de uiteindelijke hoogte van de boete echter af van de verevening die in twee stappen verloopt, namelijk eerst op zuivelbedrijfniveau en dan op landelijk niveau. De uitkomst van de landelijke verevening is niet voorspelbaar daar deze van de verhouding tussen over- en onderschrijdingen afhangt, zegt het ZMB.

Of registreer je om te kunnen reageren.