Rundveehouderij

Nieuws 1051 x bekeken

MSD ontwikkelt Schmallenberg-vaccin

Lelystad - Een vaccin tegen het Schmallenberg-virus is op zijn vroegst volgend jaar beschikbaar.

MSD Animal Health is één van de bedrijven die het vaccin gaat ontwikkelen. Volgens Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad lopen er op dit moment ontwikkelingstrajecten bij enkele farmaceutische bedrijven. “Deze bedrijven liggen op schema om voor het knuttenseizoen in 2013 een vaccin op de markt te brengen”, aldus Van der Poel. Volgens hem is de mogelijke immuniteit van dieren die al besmet zijn geweest geen reden om geen vaccin te ontwikkelen. “Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat 70 procent van de herkauwers in aanraking is geweest met het Schmallenberg-virus. De rest is waarschijnlijk nog gevoelig. Daarnaast weten we nog niet hoelang de antistoffen in het lichaam van de dieren blijven en in hoeverre deze beschermen tegen een volgende infectie met het virus. Een vaccin is daarom erg wenselijk”.

Het ministerie van ELI is in gesprek met een aantal farmaceutische bedrijven om te kijken in welke vorm het ministerie financieel kan bijdragen aan het Schmallenberg-vaccin. “We kunnen nog niets zeggen over het bedrag dat wij gaan bijdragen, maar dat we geld beschikbaar stellen voor het vaccin is zeker”, aldus een woordvoerder van het ministerie van ELI.

MSD Animal Health is inmiddels gestart met het ontwikkelingstraject naar een vaccin. “We moeten snel schakelen. We zitten nu in de voorfase van het traject waarin we een goed beeld proberen krijgen van de epidemiologie, of het virus goed te kweken is en wat voor type vaccin geschikt is. Een vaccin voor aankomend knuttenseizoen lukt echter niet meer”, aldus een woordvoerder van MSD Animal Health. Het bedrijf gaat in de tussentijd de productie van insectenwerende middelen zoals Butox iets opschalen voor komend jaar. “Zolang er nog geen vaccin beschikbaar is adviseren wij veehouders om dit soort knuttenwerende producten te gebruiken”, aldus de woordvoerder. Buiten MSD Animal Health is niet bekend welke andere bedrijven een Schmallenberg-vaccin gaan ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.