Rundveehouderij

Nieuws 8511 x bekeken 4 reacties

Kootstra koopt praktijkschool Oenkerk

Oenkerk - De voormalige praktijkschool in Oenkerk is aangekocht door agrarisch adviseur Rinse Kootstra.

Aangekocht zijn het melkveebedrijf, de logeergebouwen en paardenhouderij. De activiteiten van trainingscentrum PTC+ blijven gehandhaafd. “Mijn partner Froukje Groen en ik hebben de locatie in eerste instantie aangekocht omdat het gewoon een erg mooi bedrijf is waar we alle disciplines in kwijt kunnen die we in ons werkzaam leven hebben leren beheersen”, geeft Kootstra als reden voor de aankoop.

De huidige 170 melkkoeien blijven volgens hem op het bedrijf om het quotum van 1,7 miljoen kilo vol te melken. Hans Hylkema blijft bedrijfsleider. Het bedrijf zal volgens de nieuwe eigenaar een autonome groei maken richting de maximale stalbenutting van 200 melkkoeien. De kaasmakerij wordt verder geïntegreerd in het bedrijf. Naast de opleidingsactiviteiten zal hier op termijn ook commercieel kaas worden geproduceerd, al dan niet op eigen label. De paardenhouderij wordt verhuurd aan Doede van der Meer en Henk Brouwer. De logeergebouwen blijven in stand.

Hoewel PTC+ op het bedrijf aanwezig blijft, gaan er volgens Kootstra zeker zaken veranderen. Niet alles staat langer in dienst van het onderwijs. “Elk onderdeel zal een positief resultaat moeten halen. Maar PTC+ heeft en houdt dus een plek op dit bedrijf.” Kootstra heeft als doel om de onderneming die nu is ondergebracht in een besloten vennootschap, onder te brengen in een nog op te richten coöperatie. “Een coöperatief samenwerkingsverband van praktiserende en rustende veehouders.” Op deze manier wil Kootstra een stabiele basis creëren, om ook kennisoverdracht in de toekomst veilig te stellen. “Door een verdergaande versobering van subsidiestromen voor onderwijs is een stabiele basis voor kennisoverdracht steeds meer noodzakelijk.”

Laatste reacties

 • Wonderboer

  Goed gedaan Rinse en Froukje,

  Met name het ptc plus gebeuren, geeft de nederlandse melkveehouderij wereldwijd aanzien.
  Ga zo door

 • thefriesian

  grote klasse jongens. een land zonder PTC + kan toch niemand zich voorstellen. heel veel succes.

 • Jan Mark

  Mooi initiatief, hoopte op zo'n overname, maar ik vraag/vroeg me af of het uit zou kunnen.

  heel veel succes!

 • NoordHollander

  grappig bericht maar wat schuilt erachter die logeergebouwen zouden in een kassenstreek moeten ze staan dan zitten ze stampvol met buitenlandse werknemers en kootstra's plotselinge rijkdom betwijfel ik

Of registreer je om te kunnen reageren.