Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Kalf op Schiphol was abortus

Den Haag - De geboorte van een kalf op Schiphol, waarbij het personeel gebruik maakte van een heftruck, was een abortus.

Dat meldt het ministerie van landbouw. Op grond van de inseminatiegegevens was het dier 247 dagen drachtig, waarmee het dier net binnen de toegelaten grens voor transport, 250 dagen, is. Op basis van sectie blijkt de koe ongeveer 259 dagen drachtig te zijn geweest.
De vaars was onderdeel van een groep van 164 fokvaarzen uit Duitsland, met bestemming Qatar. Het dier werd in Duitsland gecertificeerd door de Duitse veterinaire autoriteiten. “Een uitgangscontrole op Schiphol is niet verplicht en gebeurt in de regel ook niet”, aldus staatssecretaris Henk Bleker in een brief naar de Kamer. Vanwege het incident is de bezettingsgraad en het dierenwelzijn van dit transport door de NVWA gecontroleerd. Hierbij zijn geen onrechtmatigheden geconstateerd.
Bleker gaat er vanuit dat de verwerping tijdens transport een incident is geweest. In de afgelopen drie jaar zijn er geen overtredingen van de Transportverordening geconstateerd die inbeslagname rechtvaardigden.
De betreffende koe werd overgebracht naar een Nederlands bedrijf om te herstellen. Het dier ging op 14 februari alsnog dood.

Laatste reacties

  • klaassengj

    Maar daarmee is de wijze van handelen nog niet goed te praten...

  • j.zegers1

    Hoe komt de Boerderij nu bij zo'n kop voor het artikel?

  • info48

    Klaasengj, daarin heb je gelijk een abbortus kan altijd gebeuren, gebeurd helaas ook bij mensen maar als zich dit voordoet moet het wel vakkundig behandeld worden daarom is het van het grootste belang dat ook buitenlandse chauffeurs gecontroleerd worden op hun vakbekwaamheids certificaten net als hun Nederlandse collega's die allemaal gecertificeerd zijn en deze zaak zeker niet zo behandeld zouden hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.