Rundveehouderij

Nieuws

’Importstop buitenproportioneel’

Brussel – De Europese Commissie heeft landen buiten de EU gewaarschuwd dat een importstop van Europees vee in verband met het Schmallenberg-virus een buitenproportionele maatregel is.

Ook is er volgens de Commissie op basis van de wetenschappelijke kennis geen reden toe. Volgens de Commissie is de impact van het virus voor de dieren veel minder dan bij blauwtong. De zaak kwam ter sprake op een bijeenkomst van de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca in Brussel.
De commissie laat weten dat alleen transport van gezonde dieren is toegestaan en dat ook het winnen van fokmateriaal alleen mag van gezonde dieren. ”Zieke dieren worden dus niet verhandeld.”
Tot nu toe hebben Rusland, Oekraïne, Egypte en Mexico importbeperkingen ingesteld als gevolg van het Schmallenbergvirus. Diverse andere landen hebben vragen gesteld in verband met het virus, om een eventuele importstop af te wegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.