Rundveehouderij

Nieuws 1370 x bekeken 2 reacties

Importbeperkingen komen Russische zuivel goed uit

Moskou – De beperking van de Oekraïense kaasexport naar Rusland komt de Russische melkveehouderij goed uit. Dit laat de Russische Nationale Unie van Melkproducenten weten.

Deze unie toont zich verheugd over het langzaam weer toenemen van de eigen Russische melkproductie, maar vraagt het ministerie van landbouw ook actie te ondernemen tegen de ‘melkdumping’ door Wit-Russische bedrijven op de Russische markt en de import van ‘kwalitatief slechte Oekraïense kaas’. Daartegen is in de voorbije weken al volop actie ondernomen.
De zeven grootste Oekraïense kaasproducenten mogen niet meer naar Rusland exporteren omdat er palmolie in hun kazen zou zitten. Oekraïne ontkent dat er palmolie in de kazen zit en hoopt dat na een Russische inspectie (die maandag begint) de export kan worden hervat. Tot nu toe hebben Oekraïense producenten tussen de 11 en 15 miljoen euro schade geleden door de importstop. Wit-Rusland wordt gevraagd minder melk en poeders naar Rusland te exporteren.
Na een lange periode van daling steeg de Russische melkproductie vorig jaar weer naar 32 miljard kilo. Tegen 2020 moet die productie naar 38 miljard zijn gestegen. Dan moeten de binnenlandse consumentenprijzen echter wel hoog genoeg blijven.
De laatste maanden zijn die gestabiliseerd, maar op een voor Rusland wel vrij hoog niveau. De melkveehouderij en zuivelindustrie willen dit niveau graag vasthouden. Het ministerie van landbouw werkt mee door te zorgen voor marktbescherming, zo lang dat nog kan van de WTO.

Laatste reacties

  • Flyinghollander

    Ukraine, wil ontkennen? Er zijn minder koeien, er word minder geproduceerd, maar toch doet de export wonderen?

  • wietse

    Oekrainse zuivelfabrieken rommelen al heel lang, oa met toegevoegde palmolie, vetgehalte bepaling van boerderijmelk, uitbetaling naar melkveehouders etc. Of dit werkelijk anders is in Rusland, dat kan ik niet overzien wel dat daar een betere prijs wordt geboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.