Rundveehouderij

Nieuws 2218 x bekeken 1 reactie

Groningen wacht met besluit stal Vlagtwedde

Groningen – Provinciale Staten van Groningen hebben besloten de besluitvorming over het grootschalige melkveebedrijf in Vlagtwedde uit te stellen totdat de uitkomst van onderzoek en kabinetsbeleid bekend is.

Dat is besloten tijdens de Statenvergadering woensdagavond.
In oktober komt de Gezondheidsraad met de resultaten van een onderzoek naar de risico’s van veehouderij op omwonenden. In juni komt het ministerie van ELI met een wetsvoorstel om het aantal dieren per bedrijf te begrenzen. Tot die tijd worden geen besluiten genomen over aanvragen voor stallen groter dan 300 NGE (250 melkkoeien).
De Brabantse melkveehouder Ad Buijs wil in Vlagtwedde een bedrijf beginnen met een omvang van 1.000 melkkoeien, 840 stuks jongvee, 150 droogstaande koeien en 350 hectare grond. Auke Spoelstra, adviseur van Buijs, laat weten dat de veehouder zich beraadt op de situatie. In de praktijk zorgt de stellingname van de Staten volgens Spoelstra voorlopig niet voor oponthoud. Zodra Buijs besluit de benodigde vergunningen bij de gemeente aan te vragen, duurt het nog een aantal maanden voordat de provincie aan zet komt. De provincie wordt dan gevraagd om een ontheffing te verlenen.
Duidelijk is dat deze ontheffing er niet komt voordat het rapport van de Gezondheidsraad en het wetsvoorstel van Bleker op tafel liggen. Naar verwachting zijn beide zaken al geregeld op het moment dat de provincie om een ontheffing zou worden gevraagd. De vraag is of en wanneer Buijs ervoor kiest om de vergunningen aan te vragen.

Eén reactie

  • Spotvogel

    Welja, een magaveehouderij in de achtertuin van Bleker. It's a small world! (zou dat écht toeval zijn?)

Of registreer je om te kunnen reageren.