Rundveehouderij

Nieuws

Goede eerste helft seizoen Fonterra

Auckland – De winst van Fonterra is in de eerste helft van boekjaar 2011/2012 met 18 procent toegenomen naar 212,5 miljoen euro (346 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar).

De omzet steeg met 7 procent naar 6,1 miljard euro (10 miljard dollar). Het bedrijfsresultaat ligt 8 procent hoger op 338,6 miljoen euro (552 dollar) . Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming.

Fonterra houdt vooralsnog vast aan haar melkprijsverwachting van 6,35 dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Bij de huidige wisselkoers gaat het omgerekend om ongeveer 35 eurocent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit. De zuivelonderneming houdt vast aan haar winstverwachting van 40 tot 50 dollarcent per aandeel.
Fonterra heeft in het afgelopen halfjaar volop kunnen profiteren van de record-melkproductie als gevolg van gunstige weersomstandigheden. De productie lag 10 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daardoor kon er ook een recordhoeveelheid zuivelproducten worden geëxporteerd.
De winst is voor een groot deel gerealiseerd door de ingrediëntendivisie. De zuivelonderneming profiteerde vooral van de grote vraag naar vollemelkpoeder in China en andere Aziatische landen. De divisie was goed voor 80 procent van de omzet. Het gaat om een toename van 10 procent als gevolg van grotere volumes en hogere gemiddelde opbrengstprijzen. Hiertegenover staat wel dat de zuivelonderneming te kampen had met ongunstige wisselkoersen. Het bedrijfsresultaat van de ingrediëntendivisie nam toe met 44,4 procent naar 167,5 miljoen euro (NZD 273 miljoen).

Of registreer je om te kunnen reageren.