Rundveehouderij

Nieuws 823 x bekeken

Gezondheidskosten jongvee 4 procent opfokkosten

Wageningen – De gezondheidskosten van jongvee zijn gemiddeld zo’n 60 euro per vaars. Dat komt neer op bijna 4 procent van de totale kosten van de jongveeopfok.

Dit blijkt uit voorlopige onderzoeksgegevens uit het project Jongveeopfok: faalkosten en winstkosten. Dit onderzoek wordt betaald door het Productschap Zuivel en uitgevoerd door de universiteiten van Wageningen en Utrecht en DLV advies.
De totale jongveeopfokkosten belopen tussen de 1.400 en 1.600 euro per opgefokte vaars. Voor het onderzoek zijn twaalf gespecialiseerde jongveeopfokbedrijven gevolgd. Dit om de toerekening van kosten zo helder mogelijk te houden.
Uitgaande van een afkalfleeftijd van 25 maanden worden de gemiddelde gezondheidskosten per dag berekend op 7 cent per dier. In de praktijk blijken er overigens grote schommelingen te zitten tussen de kosten op de onderzochte bedrijven. Er zijn er die met gemiddeld 3 cent per dag toekonden, maar er bleken ook bedragen met wel 14 cent per dier per dag aan gezondheidskosten. Dat komt neer op een verschil in totale gezondheidskosten van 23 tot 110 euro.
Uit analyse van alle dierenartsenrekeningen komt naar voren dat reguliere handelingen en visites en vaccinaties de belangrijkste kostenposten zijn. Volgens het onderzoek heeft de keuze tussen wel of niet vaccineren van de dieren een grote invloed op de totale gezondheidskosten. De vraag blijft natuurlijk wel of vaccinaties kunnen worden vermeden.
De overige gezondheidskosten die zijn gedefinieerd zijn en waar opfokkers mee te maken hebben, zijn: Gezondheidsdienst, antibiotica en overige medicamenten en (tochtigheids)hormonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.