Rundveehouderij

Nieuws

’Garantieprijs 2012 blijft rond 34,5 cent’

Amersfoort – De gemiddelde garantieprijs van FrieslandCampina zal dit jaar rond de 34,5 cent hangen. Dit zei directievoorzitter Cees ’t Hart van FrieslandCampina bij de presentatie van de jaarcijfers over 2012.


’t Hart en zijn collega’s houden wel een slag om de arm, omdat het nu nog maar het eerste kwartaal van 2012 is, toch zijn ze niet pessimistisch over de ontwikkeling van de melkprijs Vorig jaar voorspelde financieel directeur Kees Gielen dat de melkprijs over 2011 net niet de 40 cent zou bereiken. Uiteindelijk ontvingen de leden een totale melkprijs van € 38,77 per 100 kilo.
Dat is een recordprijs in de nu ruim driejarige geschiedenis van FrieslandCampina. Het bedrijfsresultaat van de zuivelonderneming ontwikkelde zich niet dienovereenkomstig. De totale omzet steeg met 7,3 procent van bijna 9 naar 9,6 miljard euro, maar de netto-winst daalde met 24 procent van 285 naar 216 miljoen euro. Daardoor bleef de prestatietoeslag over 2011 ook achter, ondanks dat vanaf dat jaar een groter deel van de winst aan de leden wordt uitgekeerd. De prestatietoeslag daalde van € 1,23 naar € 1,10 per 100 kilo geleverde melk, de reservering op naam bleef gelijk op € 0,73.
De lagere winst is deels toe te schrijven aan een moeilijke markt in Europa, vooral in Duitsland. In het eerste halfjaar van 2011 werd zelfs in het geheel geen winst geboekt Bovendien moest FrieslandCampina in Hongarije totaal onverwachts opeens veel meer belasting betalen. Ook bij de kaas stonden de volumes en marges onder druk. Bij consumentenproducten internationaal liep de relatieve winst terug. De grote winstmaker was de groep ingrediënten. Die zag het bedrijfsresultaat met 48 procent toenemen naar 189 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.