Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra verlaagt voorschotmelkprijs

Auckland – Fonterra verlaagt zijn voorschotmelkprijs met 15 cent naar 6,35 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Bij de huidige wisselkoers gaat het omgerekend om ongeveer 30 eurocent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming houdt vast aan haar winstverwachting van 40 tot 50 dollarcent per aandeel. Volgens coöperatievoorzitter Henry van der Heyden weerspiegelt de prijsdaling de dalende prijzen van zuivelproducten op de wereldmarkt, en de sterkere koers van de Nieuw-Zeelandse dollar.
Directeur Theo Spierings verwacht dat de wereldwijde melkproductie in 2012 gaat toenemen. ”We zijn het seizoen in Nieuw-Zeeland sterk begonnen met een recordmelkproductie, maar we zien ook de productie in de Verenigde Staten en Europa toenemen.” De vraag naar melkpoeder op de wereldmarkt is volgens Spierings nog steeds robuust te noemen, en dat helpt om de groeiende melkproductie op te vangen. Hij verwacht dat de zuivelprijzen in ieder geval tot halverwege 2012 onder druk blijven staan.
Fonterra maakt eind maart de halfjaarcijfers bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.