Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra opnieuw op de vingers getikt

Auckland – Fonterra is verplicht rauwe melk te leveren aan de zuivelondernemingen Grate Kiwi Cheese Company en Kaimai Cheese. Dat heeft de rechtbank in Nieuw-Zeeland geoordeeld.

Het gaat om de derde afwijzing van het verzoek van Fonterra om geen melk aan genoemde partijen te hoeven leveren. Volgens de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant zijn genoemde partijen geen individuele melkverwerkers. Daardoor zouden Grate Kiwi Cheese en Kaimai Cheese volgens de zogenoemde Dairy Industry Restructuring Regulations geen recht hebben op melk van Fonterra. Beide kaasproducenten laten de melk door een derde partij verwerken. Volgens de rechter is dit echter geen reden om geen melk aan beide partijen te leveren.
Zuivelcoöperatie Fonterra heeft 90 procent van de melkproductie in Nieuw-Zeeland in handen en is daarom verplicht een deel van haar melk voor een gereguleerde prijs aan derde partijen beschikbaar te stellen. Het gaat om 600 miljoen liter per jaar.
Fonterra moet beide ondernemingen ruim 9.000 schadevergoeding betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.