Rundveehouderij

Nieuws

FAO: MKZ-uitbraak gevaar voor de regio

Rome – Een grootschalige uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Egypte kan de voedselproductie in Noord-Afrika bedreigen.

Dat schrijft de Wereldvoedselorganisatie FAO.
In Egypte zijn tot dusver 40.222 mogelijke MKZ-gevallen gemeld, en 4.658 dieren, voor het overgrote deel kalveren, zijn aan de ziekte bezweken. Er is volgens de VN-organisatie een tekort aan vaccins.
Volgens berekeningen van de FAO lopen 6,3 miljoen buffels en koeien gevaar met MKZ besmet te raken in Egypte, evenals 7,5 miljoen geiten en schapen. Egypte heeft al jarenlang last van MKZ, maar nu is volgens de FAO sprake van een nieuwe stam die SAT2 is genoemd en waartegen de landbouwdieren geen afweer hebben ontwikkeld.
De FAO roept op tot steun bij de ontwikkeling van een vaccin gericht op SAT2. Wanneer vaccins worden geleverd kan het echter wel twee weken duren voordat de gevaccineerde dieren inderdaad immuun zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.