Rundveehouderij

Nieuws

Export levend vee flink omlaag in nieuwe jaar

Brussel – De Europese export van levende runderen en van rundvlees is in januari 2012 sterk gedaald. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Opvallend is dat de daling van de export al optrad voordat landen als Turkije en Rusland hun grenzensloten voor Europees vee in verband met de Schmallenberg-epidemie.
Uit de Europese cijfers blijkt dat sinds maart 2010 maandelijk grote aantallen levende runderen naar onder meer Turkije, Libanon en Algerije werden verkocht. In oktober vorig jaar werd een exportpiek bereikt, toen 19.000 levende dieren werden verkocht naar bestemmingen buiten de Europese Unie.
Uitgaande van de cijfers over januari 2012 lijkt de verwachting gerechtvaardigd dat de levende export nog verder is teruggevallen, omdat Turkije de grens inmiddeld heeft gesloten voor Europees fokvee, niet voor slachtvee. Rusland heeft de grens twee weken geleden juist gesloten voor slachtvee en (nog) niet voor fokvee. Ook levende varkens mogen Rusland niet meer in. Eind vorige week volgde Wit-Rusland het Russische voorbeeld, terwijl Oekraine maandag bekendmaakte de import strenger te controleren.
Ondertussen hebben de prijzen voor runderen en rundvlees in de EU zich gehandhaafd op een hoog niveau. Dat suggereert dat de Europese markt het runderaanbod gemakkelijk zelf kan verwerken.
De export van rundvlees vanuit de EU naar onder meer Turkije, Rusland, Algerije, Zwitserland en Kroatië is in de eerste maand van het nieuwe jaar ook behoorlijk gedaald. Deze ontwikkeling heeft opnieuw niet geleid tot een prijsdaling. Het exportvolume en de exportprijs daalden in ongeveer gelijke mate. Wel opvallend was dat het aandeel van de alternatieve bestemmingen sterk steeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.