Rundveehouderij

Nieuws 580 x bekeken 2 reacties

Europese melkproductie tot en met januari 1,9 procent hoger

Brussel – De Europese melkproductie in het lopende quotumjaar is tot en met januari 1,9 procent hoger dan in het vorige quotumjaar tot en met januari. Dit blijkt uit gegevens van de Europese Commissie.

Wat opvalt in de melkproductiegegevens over de maand januari van dit jaar vergeleken met een jaar geleden, is dat nu in sommige landen de verhoudingen lijken te zijn omgekeerd.
In de voorbije jaren steeg de melkproductie in een land als Ierland enorm hard, in januari 2012 bleek opeens een stevige daling van de productie te hebben ingezet. In landen als Roemenië en de Baltische staten, waar de melkproductie sterk daalde of zelfs achterbleef, blijkt de melkproductie opeens stevig te groeien.
In Nederland lag de melkproductie in januari van dit jaar 2,2 procent hoger dan in januari 2011, en in februari zelfs 3,4 procent hoger. Deze cijfers zijn bovendien nog niet gecorrigeerd voor het vetgehalte. Wordt deze correctie wel toegepast, zoals de superheffingscontroleurs ook doen, dan komt de Nederlandse melkaanvoer in januari nog meer uit boven die in januari vorig jaar. In februari liep het verschil ondanks de kou nog verder op en werd gecorrigeerd voor vet maar liefst 4,8 procent meer melk geproduceerd.
In Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Polen steeg de melkproductie in het nieuwe jaar overigens nog veel sterker. In Italië bleef de melkproductie nagenoeg stabiel.

Laatste reacties

  • Katrijn van Dalen

    Logisch dat februari dit jaar hoger is. De maand heeft een dag meer als vorig jaar = 3,5%. Saldo dus 0,1% lager als in 2011.

  • klaas.van.der.horst1

    Het saldo kan wel 0,1 procent lager zijn, maar de grote vraag voor de melkveehouderij is of de superheffingsrekenmeesters daar ook rekening mee houden. Die kijken volgens mij naar de totale jaarproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.