Rundveehouderij

Nieuws

Einde aan VS importbeperkingen op EU rund- en kalfsvlees

Brussel - De VS wil beperkingen voor de import van rund- en kalfsvlees grotendeels opheffen. Dat staat in een wetsvoorstel dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt in Washington. Daarin worden de restricties voor import die te maken hebben met BSE opgeheven.

De komende twee maanden is nog wel inspraak mogelijk, maar het ziet er toch naar uit dat er een eind komt aan jarenlange importbeperkingen voor rundvlees uit de EU die veel verder gingen dan de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) voorschrijft. “De EU-Commissie juicht het wetsvoorstel toe”, meldt een woordvoerder van EU-landbouwcommissaris Ciolos, “de nieuwe importeisen van de VS zijn in lijn met de eisen van de OIE. De Commissie ziet uit naar de hervatting van de export van rundvlees en rundvleesproducten naar de VS die sinds 1997 ten onrechte zijn geweigerd door de VS.”
EU-Commissaris Ciolos heeft het onderwerp inmiddels meerdere malen besproken met zijn VS-collega’s, hij noemt het wetsvoorstel een ‘significante stap’. De Commissie is nu de inhoud van het wetsvoorstel aan het bestuderen en zal reageren richting de VS nadat ook belanghebbenden zijn gehoord. Overigens zal de Commissie de kwestie pas als opgelost beschouwen op de dag dat er werkelijk rundvlees zonder beperkingen op transport gaat richting de VS.
Volgens ingewijden in Brussel en Washington hebben vooral het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland goede papieren om snel te beginnen met exporteren naar de VS, daarbij wordt Nederlands en Iers kalfsvlees genoemd als kansrijke producten. In deze drie landen wordt ook voldaan aan andere criteria voor diergezondheid en voedselveiligheid zou de mening zijn van het APHIS, de inspectie voor dier- en plantgezondheid van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.