Rundveehouderij

Nieuws 2677 x bekeken

Eerste rundveebedrijf in Limburg besmet met Schmallenberg-virus

Den Haag – Het Schmallenberg-virus is voor het eerst aangetoond op een rundveebedrijf in Limburg. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het Limburgse bedrijf staat in Heibloem, gemeente Leudal, en is het 31e Nederlandse rundveebedrijf waar het virus is aangetoond. Tot donderdag is het virus ook aangetoond op 99 schapenbedrijven en 5 geitenbedrijven.
De meldingen van misvormde kalveren neemt de laatste maand flink toe omdat de kalveren die nu worden geboren in de kritieke periode van de dracht zijn besmet door het virus. In totaal gaat het om 510 meldingen van rundveebedrijven. Precies een maand geleden was het virus bij 2 runderen aangetoond en waren er 201 meldingen van misvormde kalveren binnengekomen.
In totaal zijn 142 bedrijven nog in onderzoek. Het virus is in alle Nederlandse provincies aangetoond. Het vaakst in de provincie Gelderland (22), het minst in Flevoland en Utrecht (beide 2).

Of registreer je om te kunnen reageren.