Rundveehouderij

Nieuws 1738 x bekeken

Deltamilk start bouw nieuw kaaspakhuis in Bleskensgraaf

Bleskensgraaf – Met de bouw van een nieuw kaaspakhuis verdubbelt Deltamilk de opslagcapaciteit naar 2.200 ton. Het jongste coöperatielid van Deltamilk, melkveehouder Ewout Treur (20) uit Herwijnen, heeft donderdag de eerste paal voor het kaaspakhuis in Bleskensgraaf geslagen.

De belangrijkste reden voor de bouw van het pakhuis is volgens voorzitter Teunis Sterk het streven naar de hoogste kwaliteit kaas. ”Bij transport van jonge kaas ontstaat eerder schade aan de korst”, legt hij uit. ”Als het pakhuis af is, kunnen we elke kaas laten liggen tot het moment dat transport geen kwaliteitsverlies meer tot gevolg heeft.”
Naast het verbeteren van de kwaliteit van kaas zijn er volgens Sterk meer redenen waarom gekozen is voor de nieuwbouw. Zo moet vanwege arbeidstechnische redenen een automatiseringsslag worden gemaakt in het transport van de kazen.
Hoewel het nieuwe pakhuis door Deltamilk wordt gebouwd, staat kaasveredelaar A-Ware garant voor de inrichting en exploitatie. ”A-ware is gespecialiseerd in het rijpen en verpakken van kaas. Voor ons is het daarom efficiënter en goedkoper om dit proces aan deze onderneming uit te besteden.” Naar verwachting staat het nieuwe pakhuis voor de kerst. Vervolgens wordt ook het oude pakhuis gerenoveerd. Wat de gehele operatie Deltamilk kost wil de voorzitter niet kwijt.  
Deltamilk heeft goede jaren achter de rug na de overname van de kaasfabriek in Bleskensgraaf in 2009. Afgelopen jaar ging het zelfs zo goed dat besloten is de nabetaling aan de leden-melkveehouders contant uit te betalen. In eerste instantie zou gedurende de eerste drie jaar de nabetaling niet worden uitbetaald, maar op naam gereserveerd. ”We zaten boven budget”, geeft Sterk als reden voor de contante uitbetaling over 2011.
Hoewel hij ervan uit gaat dat de gemiddelde melkprijs in 2012 onder het niveau van 2011 blijft, is Sterk niet somber over de marktvooruitzichten. De voorraden zijn nu niet groter dan eind 2011. Deltamilk heeft van begin af aan gezegd zich te richten op producten met toegevoegde waarde. Tot nu toe produceert de onderneming alleen nog natuurkaas onder huismerk. Het duurt volgens Sterk in ieder geval nog totdat het nieuwe pakhuis is gebouwd, voordat de coöperatie kazen onder eigen merk in de markt gaat zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.