Rundveehouderij

Nieuws

Deel ruimers al voor Q-koortsruiming besmet

Bilthoven – Dertien procent van de ruimers tijdens de Q-koortsepidemie was bij aanvang van de ruiming al besmet met Q-koortsbacterie Coxiella burnetii. Dat blijkt uit onderzoek van Jane Whelan van het RIVM onder 517 ruimers.

Whelan toonde ook aan dat 17 procent van de ruimers na de start van de ruimingen een stijging van afweerstoffen tegen Q-koorts had. Hiervan vertoonde 31 procent (9 personen) klinische verschijnselen, waarbij in 8 gevallen medische hulp werd ingeroepen.
Volgens Whelan is er een sterk positieve correlatie tussen het werken in de stal, het aantal gewerkte uren en seropositiviteit (besmetting) voor Q-koorts. Een opmerkelijke conclusie uit de studie was dat ondanks het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE’s) zoals mondkapjes, 17 procent van de ruimers antistoffen ontwikkelden wijzend op een doorgemaakte infectie. Dit wordt onder andere toegeschreven aan het niet structureel naleven van de voorschriften.
Een van de aanbevelingen in het onderzoeksrapport is daarom om een veiligheidscultuur met duidelijke werkinstructies te implementeren, het opbouwen van routine door regelmatige oefeningen en aandacht voor preventieve maatregelen inclusief het gebruik van PPE’s. Verder kan overwogen worden om deze hoogrisicogroep, bestaande uit ruimers, te vaccineren als het gaat om bestrijding van Q-koorts, aldus het rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.