Rundveehouderij

Nieuws

DOC verlaagt voorschot met 98 cent

Hoogeveen – DOC Kaas verlaagt de voorschotmelkprijs voor de maand maart met 98 cent naar € 33,57 per 100 kilo. Reden is aanhoudende prijsdruk op de zuivelmarkt.

De melkprijs geldt bij een jaarleverantie van 800.00 kilo en na aftrek van 7 cent PZ-heffing. Ook is de prijs exclusief btw.
Het vetgehalte wordt met 9 cent verlaagd naar € 3,18 per kilo, het eiwitgehalte wordt met 17 cent verlaagd naar € 6,37 per kilo.
Als reden voor de verlaging van het voorschot noemt directeur Jannes Oosterveld de flink toenemende melkproductie en de lagere opbrengsten van kaas en vooral van wei en room. Oosterveld is echter niet pessimistisch over de vooruitzichten voor de kaasmarkt. De afzet blijft goed lopen en hij ziet goede perspectieven voor prijsverbetering.
Over vorig jaar betaalt DOC Kaas een totale melkprijs uit van € 40,80 per 100 kilo inclusief btw. Dit is de prijs bij gemiddelde vet- en eiwitgehaltes van 4,365 en 3,503 procent en is inclusief 4 procent nabetaling.
Omgerekend naar de Nederlandse standaardgehaltes betaalt DOC een melkprijs exclusief btw uit van € 38,73 per 100 kilo. Daarvan is € 1,49 nabetaling en € 37,24 voorschot. Deze bedragen zijn niet gecorrigeerd voor kwantumtoeslagen. Bovenop de melkprijs wordt nog een bedrag van 53 cent per 100 kilo toegevoegd aan de algemene reserve.
Oosterveld kijkt met tevredenheid terug op deze resultaten. Woensdag beginnen de voorjaarsvergaderingen van de coöperatie. Dan wordt verder gediscussieerd over de toekomststrategie van het bedrijf. Oosterveld wil daar nog geen enkele uitspraak over doen. Een discussiestuk is er nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.