Rundveehouderij

Nieuws 561 x bekeken

CIWF wil richtlijn voor welzijn melkvee

Amsterdam – Compassion in World Farming (CIWF) wil dat er een Europese richtlijn voor het welzijn van melkkoeien komt. Dinsdag startte de dierrechtorganisatie op de Dam in Amsterdam een Europese campagne.

Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt het welzijn van melkkoeien een belangrijke factor bij het kopen van zuivel. Dat blijkt uit een enquête die in opdracht van CIWF is gehouden onder een representatieve groep van zo’n duizend volwassenen in Nederland door het bureau Yougov. Van de ondervraagden vindt 83 procent dierenwelzijn een belangrijke factor bij het kopen van zuivel. Eenzelfde percentage vindt de prijs belangrijk. Bijna driekwart van de ondervraagden wil dat hun melk afkomstig is van koeien die de meeste tijd in de wei kunnen grazen. Weidegang is volgens Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, een minimale eis die in de nieuwe richtlijn moet worden opgenomen.
Op dit moment is er volgens CIWF nog geen specifieke Europese regelgeving om het welzijn van melkkoeien te beschermen. Voor andere diersoorten, zoals varkens en kalveren, zijn dergelijke wetten er volgens de dierrechtorganisatie wel.
”CIWF vindt dat koeien in de wei horen en de Nederlandse consumenten zijn het daarmee eens”, aldus Laugs. ”Er is een reële dreiging van intensivering, waarbij koeien alleen maar melkmachines zijn en nooit in de wei komen.” CIWF roept de Europese Commissie op om wetsvoorstellen te doen om verdere intensivering van de melkveehouderij te stoppen. Komende weken staan volgens Laugs in het teken van publieksvriendelijke acties en veel lobbywerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.