Rundveehouderij

Nieuws 18 reactieslaatste update:12 mrt 2012

Bleker wil overleg met zuivelketen over voortgang weidegang

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil in gesprek met de zuivelketen over verdere voortgang van weidegang bij koeien. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer na vragen van Tjeerd van Dekken (PvdA) en Rik Grashoff (Groenlinks).

De Kamerleden vragen Bleker of hij vindt dat koeien in de wei horen en niet op stal. Hierop reageert Bleker dat de weidegang een belangrijk thema is van de partners in de Duurzame Zuivelketen. ”FrieslandCampina en andere zuivelbedrijven hebben in 2011 mooie initiatieven met stimulerende maatregelen ontplooid om verreweg het grootste gedeelte van de Nederlandse melkkoeien tijdens de zomermaanden in de wei te laten grazen”, aldus de staatssecretaris.
Hij vindt het de taak van de partners in de gehele keten om hieraan invulling te geven. ”In overleg met hen zal ik bezien hoe verdere voortgang kan worden geboekt”, aldus Bleker.
De staatssecretaris wil de dalende trend van weidegang van melkvee ombuigen. Het ministerie constateert dat niet alle zuivelbedrijven zich evenzeer inspannen voor weidegang. ”Het is aan de keten zelf hoe ze omgaan met achterblijvers”, aldus het ministerie. Eerder heeft Bleker de veehouderijketen ook al aangesproken over de verduurzaming van de veehouderij. Een woordvoerder benadrukt dat het kabinet nadrukkelijk geen nieuwe regels op wil leggen, maar dat de verduurzaming zelf op moet pakken.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Dit zijn op en top 2e kamerleden... veel eisen, weinig geven en altijd proberen te scoren bij de burger. Groenlinks noemen ze dat o.a., ja over de ruggen van boeren zeker.

 • Koen Franken

  Koeienboer , jullie hebben het schijnbaar nog niet door maar de varkenssector en de pluimveesector hebben er al beiden aan moeten geloven door aan allerhande welzijnsmaatrtegelen te moeten voldoen, dus ga er maar vanuit dat de pijlen nu op de weidegang gericht zulllen worden campina heeft dit intussen wel al begrepen

 • theorikyreintjes1

  Is koeien in de wei beter dan in die mooie ruime grote stallen? Waar ze precies gevoerd worden wat goed is voor de koe! Smaakt de melk beter? Of is het, dat enkele mensen dit mooier vinden. Als je probeert om het voor de koe, de boer , het milieu en de portemonee, het beste er uit te halen, dan wind het de grote prachtige ligboxenstal waar de koeien dag en nacht in vertoeven! Door de optimale verzorging die de koe daar heeft.

 • Janhoefver

  Laat iedereen vrij in wat hij doet of wil met z,n vee de 1 kan goed boeren met z,n koeien buiten en de ander kan het weer veel beter met z,n koeien in de stal.Is toch van de gekke dat een stel burocraten gaan bepalen wat goed is voor de koe ,of denken ze het beter te weten als een boer die dag in dag uit met z,n vee bezig is.

 • reint.wesselink1

  Hoe lang moet men nog wachten dat er ,,mensen ,, zijn die vinden dat sla e.d. niet meer in kassen geteeld mogen worden doe a.u.b. niet zo dwaas.Een gezond ,zich prettig voelend dier geeft de meeste melk.[ dat is in een stal]

 • melkboertje

  moet bleker dan niet met de boeren om de tafel, ipv de zuivelketen ???
  of is het zo dat die zuivelketen het voor zeggen krijgen naar de boeren toe??

 • woudenberg

  Waar Bleker vooral op in moet zoemen is vrij koeverkeer,bij ons doen we dat al jaren en je zult zien dat de koeien het liefst binnen zijn,daar vinden ze alles wat ze nodig hebben.
  Als je koeien verplicht buiten moeten zijn een aantal uren dan worden ze gedwongen om in de regen te staan of in de brandende zon wat slecht voor ze is,hierna zou de dierenpolitie na moeten kijken,ik heb gezegd

 • jan1

  De burger wil van alles. Koeien in de wei, merkproducten, duurzaam geproduceerde producten en al niet meer.
  Alleen als deze burger in de supermarkt komt, wordt ze opeens een consument, echte hollander en gaat ze alleen voor het goedkoopste.
  We zullen er toch een keer naar toe moeten dat er voor een 'goed' product ook een waardige prijs betaald gaat worden.

 • poldes

  De zuivelketen beslist per zuivelonderneming ieder of de winst uit het product komt en anders maar van de boer(in 2009hadden alle zuivelverwerkers goed verdiend terwijl de melkveehouders verlies geleden hadden).
  Als de melkveehouder verlies draait met koeien in de wei;dan houdt hij ze wijs en wel op stal,en als dat niet helpt stopt hij.

 • Hans Brasil

  Tot nu toe is er nog geen enkele koeienboer in geslaagd om de gewone burger en consument uit te leggen waarom de koeien vroeger allemaal gewoon in de wei liepen zoals het hoort, en ook altijd door boeren is bevestigd, en het nu in één keer niet meer kan, en dat terwijl het grootste deel van de zuivel geexporteerd wordt, en er steeds minder boeren komen.

 • leato

  vanuit het oogpunt van welzijn voor koeien moet je het zien als het vermogen van de koe om zelf te bepalen waar ze gaat liggen en vreten. Bij ons liggen er in de zomer een aantal binnen in de potstal, een ander gedeelte ligt of loopt in de wei maar er zijn er ook bij die uit vrije wil achter de stal op de beton gaan liggen en niet alleen met warm weer. Verder worden ze naar eigen keus zo vaak door een robot gemolken als ze zelf willen. Hiermee haal je geen topprodukties maar wel economisch interressant rendement.

 • NoordHollander

  jammer dat bleker dit in zn pakket heeft, die heeft ponnies, die je trouwens ook kunt gaan melken, laat hem nou t project blauwe stad eerst maar even voltooien en dan de volgende puinbak openen,,,,,
  trouwens bij CONO in de bijna 400 jarige Beemster zijn ze hier al veel verder mee met hun caring dairie project en ben enjerry icecream dus waar zeuren de anderen zo over wellicht kunnen ze crv om hulp vragen?!

 • Sjaak

  Duurzaamheid, dat woord wordt vaak gebruikt, te pas en te onpas...Het lijkt wel of als we dat woord maar gebruiken tijdens het beargumenteren van netelige kwesties, de strijd al half gewonnen is...jammer dat dat woordje ''duurzaamheid'' dan niet meer zoveel waarde heeft, is niet meer zo duurzaam...;)
  De koe is echter een toonbeeld van duurzaamheid. Zij is in staat om van (voor ons) waardeloze produkten, nuttige produkten te produceren, melk en vlees met (voor ons) essentiele aminozuren en daarbij komt dan ook nog het waardevolle restprodukt mest vrij!
  Wij mensen zijn dit proces gaan verfijnen en uitbaten, waarbij wij op verschillende wijzen ingegrepen hebben in de natuur, ook die van het dier! Dit geldt overigens ook voor de andere sectoren.
  Dit alles heeft nu z

 • Sjaak

  Oeps foutje....ga hier ff verder:)

  Dit alles heeft nu z'n invloed op de markt, waarvan we afhankelijk zijn als gezamelijke sectoren. De markt met z'n consumenten en retail accepteren veel van de producenten, maar niet alles....Wat heel duidelijk is geworden, is dat men er niet van gediend is dat een dier wordt beperkt in z'n natuurlijk gedrag!En laat weidegang, grazen, nu zo'n typisch natuurlijk gedrag zijn met alle bijkomende voordelen. Natuurlijk moeten we, zeker hier in Nederland, bescherming en alternatief voer kunnen bieden, wanneer weidegang niet mogelijk is. Echter, wij hebben het omgekeerd, wij bieden ze gewoon geen weidegang meer, omdat dat ons beter uitkomt...dit wordt niet geaccepteerd! En ook hier zal de markt reageren. Het is echt niet zo ingewikkeld...als wij niet in staat zijn om genoeg weidemelk te bieden, dan wordt die gewoon ingekocht. Oceanie, Argentinie, Ierland, Brazilie....verschillende landen, die graag melk exporteren, tegen waarschijnlijk een lagere prijs. Ze hebben immers geen dure stallen en duur voer, en dus gegarandeerd weidemelk!

  Weidemelk, de witte motor voor duurzaamheid!

 • melk

  weideboer

  laat bleker nu ook maar eens doorspreken over de weidegang voor melkkoeien waar het mogelijk is ook te verplichten want dan heeft hij 2 dingen tegelijk te pakken ten eerste voor de koeien en de uitstraling die de melkveehouderij nu nog heeft ten opzichte van de intensieve veehouderij. 2 de punt die megastallen zullen zo ook vlot geremt worden want honderden koeien tegelijk naar buiten doen is ook niet zo gemakkelijk te plannen .

 • jan1966

  Met de strengste mestwetgeving ter wereld jaagt de overheid de koeien zelf op stal.
  Trouwens worden koeien die buiten lopen ouder dan koeien die dat niet meer doen? Ik weet het nog eens niet. Misschien dat dit eens onderzocht moet worden, kon wel eens een verrassend resultaat opleveren

 • jampie

  Ze zijn hier te ver doorgeschoten, er moet veel geproduceerd worden voor een lage prijs om te renderen. De politiek zit hier in Nederland om zichzelf bezig te houden. Koeien hier hebben het niet slecht en waar bemoeien ze zich mee, politici en de meeste burgers hebben helemaal geen snars verstand van koeien houden, laat staan van land en tuinbouw. Ik weet zeker dat 90 procent van de bovolking niet door heeft dat er zondags ook twee keer gemolken moet worden. En gevoerd.De media is er ook erg goed in om consumenten verkeerd voor te lichten zodat ze gaan praten over dingen waar ze niets van snappen. En de boer weer de misdadiger is

 • corne96

  jampie ja klopt ik ken mensen die kwamen een keer op een boerderij en die wisten niet eens dat melk van koeien kwam die dacht van de fabriek

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.