Rundveehouderij

Nieuws 735 x bekeken

Bleker: vaccin tegen MKZ-type Egypte snel gemaakt

Den Haag – In Europa kan zeer snel een vaccin gemaakt worden tegen het mond- en klauwzeervirus type SAT-2 dat momenteel in Egypte heerst.

Dat meldt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in reactie op Kamervragen van CDA-kamerlid Henk Jan Ormel. In Egypte zijn deze maand meerdere gevallen van MKZ gemeld bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Het gaat om een ander serotype MKZ dan de meer gangbare types O en A, waartegen in Egypte wordt gevaccineerd.
Bleker overweegt om reizigers uit Egypte extra te informeren over het risico op verslepen van het virus. Reizigers mogen bij terugkeer uit Egypte geen etenswaren of jachttrofeeën meenemen vanwege het risico op verspreiding van het virus. De douane heeft de reizigerscontrole op het meebrengen van deze zaken bij vluchten vanuit Egypte met 10 procent verhoogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.