Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Beroepsverbod geëist voor veehouder

Zutphen – Een 51-jarige veehouder uit het Gelderse Eibergen mag wat het openbaar ministerie betreft een jaar geen runderen meer houden. Naast geldboetes en stillegging van het bedrijf vraagt de officier van justitie om een verbod om nog als boer vee te houden.

De man heeft al jaren begeleiding bij zijn bedrijf. In de afgelopen maanden heeft hij zijn bedrijf verkleind. Volgens zijn raadsman Charles van Mierlo is de omvang van het bedrijf nu zo gering, dat de veehouder – met hulp van een vertrouwenspersoon – in staat is dat te beheren.
De veehouder heeft een deel van zijn melkquotum verhuurd en ook de grond is gedeeltelijk in gebruik bij anderen. De omvang van zijn bedrijf is inmiddels terug gegaan van 80 melkkoeien naar 15 melkkoeien.
Van Mierlo zegt dat de officier van justitie buiten haar boekje gaat met de eis om de verdachte het recht te ontzeggen om boer te zijn. Van Mierlo zegt dat de wet haar niet de mogelijkheid geeft deze straf in deze zaak te vorderen. Daar komt nog bij dat het begrip boer wel heel ruim is. ”Mag hij dan ook geen gras meer telen of aardappels verbouwen?”, was de retorische vraag van Van Mierlo.
De veehouder heeft volgens het openbaar ministerie zijn runderen stelselmatig verwaarloosd, hij heeft de destructieregels niet nageleefd, verzuimd de dierenarts te laten komen bij ernstig zieke dieren en hij heeft bovendien eigenhandig geprobeerd een dier te doden door met een slagersmes een halssnede aan te brengen. Daarnaast bleek de identificatie en registratie van de dieren niet op orde. Op zijn bedrijven lopen nog acht dieren, die niet identificeerbaar zijn.
Economisch politierechter Nicolaas van Lookeren Campagne doet uitspraak op 26 maart.

Laatste reacties

 • Mels

  Lijkt mij voldoende om deze man het houden van vee,inclusief huisdieren te ontzeggen.Zo moeilijk is het allemaal niet.En ik ben geen direnactivist,integendeel,dit moet en kan gewoon niet wat een slechte dag voor de sector.

 • Mozes

  Waarom wil deze man perse vee houden terwijl hij er totaal geen gevoel voor heeft?
  Hier is een psychiater nodig.

 • Trekker Harrie

  Deze man heeft heel veel hulp gehad. Jarenlang. Van allerlei instanties, bedrijfsverzorging, familie en vrienden. En stuk voor stuk kwamen ze van een koude kermis thuis. Het is spijtig dat het in Nederland zo lang moet duren voordat er accurate stappen genomen (kunnen) worden.
  Of hij nu 80 koeien heeft of 15, wat hij nu van plan is, het gevoel voor de dieren ontbreekt bij hem. We kunnen nu alleen nog maar hopen op een wijze uitspraak van de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.