Rundveehouderij

Nieuws 2208 x bekeken 2 reacties

’Bemestingsnormen moeten omhoog’

Zegveld – De huidige bemestingsnormen voor stikstof en fosfor op grasland zijn te nauw. Vooral voor de bedrijven die een hoge grasopbrengst hebben.

Dat zei Dirk-Jan Schoonman, vice-voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) donderdagavond op een bijeenkomst in Zegveld.
Volgens Schoonman zijn de bodems in Nederland de laatste jaren flink uitgeput voor fosfor. De huidige bemestingsnormen van 170 kilogram stikstof (250 voor derogatiebedrijven) en 90 kilogram fosfaat zijn daarom te laag. Daarnaast is deze verhouding anders dan de stikstof en fosfaatverhouding in de mest. We slaan te ver door in het verlagen van de normen”, aldus de NMV.
Volgens de NMV moeten deze normen per land worden aangepast. ”Nederland is een hoogproductief land. Daar passen andere bemestingsnormen bij dan in bijvoorbeeld Frankrijk”. Tijdens de bijeenkomst refereerde Schoonman aan een aantal studies waaruit bleek dat sommige bedrijven rond de 16.000 kilogram gras per hectare kunnen produceren. Tegen een gemiddelde van 10.000 kilogram is dit erg hoog. Voor deze hoogproductieve bedrijven zijn de bemestingsnormen te laag. Die verschralen hiermee de grond alleen maar”, aldus Schoonman.
De NMV pleit daarom om de normen in het vijfde actieprogramma mest (dat 2014 in gaat) aan te passen. ”Hierdoor kunnen we ook meer mest op eigen bedrijf aanwenden en de organische stof uit de mest op het bedrijf behouden. Iets dat ook nodig is voor een goede bodemvruchtbaarheid”. Volgens Frans Aarts, onderzoeker bij Wageningen UR is het moeilijk om te controleren en borgen dat je meer gras van je grasland haalt en daardoor ruimer mag gaan bemesten. ”De overheid wil pas de normen aanpassen als het goed controleerbaar is. Het gebruik van de bedrijfsspecifieke excretie (BEX) kan een bijdrage leveren aan deze borging”, aldus Aarts. De BEX wordt door steeds meer melkveehouders ingezet.

Laatste reacties

  • groot731

    dit zeggen we toch al veel langer als veeh/akkb...
    gewoon iedereen aan de BEX,weet je precies wat er af komt en wat er eigenlijk weer op moet....

  • Hans Sudfryslan

    We hoeven helemaal niet aan de BEX . Als we gewoon een vaste norm aan dieren nemen per Hectare zijn we van al die papieren rompslomp af . Een norm van 0.4 GVE per Hectare werk prima en is 1 voudig te controleren . Dan kunnen we eindelijk een hoop controleurs die aan boertje pesten zijn de deur wijzen .

Of registreer je om te kunnen reageren.