Rundveehouderij

Nieuws 2537 x bekeken 1 reactie

’Beleggers zoeken zekerheid in landbouwgrond’

Dronten – Beleggers zoeken steeds vaker zekerheid in landbouwgrond. Ook voor de melkveehouderij biedt dit volgens Johan Zandbergen van makelaarskantoor VSO kansen.

Met het oog op de afschaffing van de melkquotering in 2015 wijst Zandbergen op het belang van een goede balans tussen de melkproductie en grond. In de periode voor de invoering van de quotering was grond volgens Zandbergen relatief behoorlijk aan de prijs. ”Maar melken zonder grond was toen eigenlijk niet rendabel.” Het is volgens hem niet onlogisch te denken dat eenzelfde situatie ontstaat na 2015. De verwachting is volgens VSO  dat ruwvoer duurder wordt en de plaatsing van overtollige mest lastiger. Een oplossing voor het mestprobleem, door mestverwerking, kan volgens Zandbergen wel eens verder weg liggen dan gedacht.
Voldoende grond zou een melkveehouder meer zekerheid bieden. Dit kan door aankoop van grond, maar ook door samenwerking met naburige akkerbouwers of een combinatie van beide. Ook kan het volgens VSO interessant zijn om voor de grond een belegger te vinden, waarmee voor langere termijn goede afspraken zijn te maken. Op die manier legt de uitbreiding van het areaal minder beslag op het vermogen.
VSO laat weten regelmatig contact te hebben met beleggers die grond als een solide investering zien. Volgens Zandbergen moet gedacht worden aan vermogende particulieren en stichtingen. Het gaat volgens hem zeker niet op speculanten ”Afspraken kunnen gemaakt worden voor een periode varierend van 6 tot 40 jaar. Zowel de belegger als veehouder moet er vertrouwen in hebben.”

Eén reactie

  • minasblunders1

    Iedere veehouder die een beetje nadenkt weet dat het helemaal niet rendabel is om grond te kopen. De meesten weten al lang dat de mestwet veel gunstiger is voor intensieve boeren. Hoe intensiever, hoe beter. Je bouwt dan een saldo op en hebt geen tekorten. Als je grond aankoopt, wordt je extensiever en loop je vanzelf tegen tekorten aan wb stikstof en fosfaat. Je zou wel gek zijn!!

Of registreer je om te kunnen reageren.