Rundveehouderij

Nieuws

BDM ageert tegen verdere uitbreiding quota

Freising – De Duitse veehoudersorganisatie BDM pleit er bij de regering in Berlijn voor om de komende verdere uitbreiding van de melkquota met 1 procent achterwege te laten.

Volgens de BDM zou de toch al belaste zuivelmarkt door deze uitbreiding van de productie nog sterker in de problemen komen. Niet-uitbreiding is een effectieve en voor de overheid kostenneutrale maatregel, meent de organisatie. ”Daarmee wordt voorkomen dat de overheid later kosten moet maken voor ingrepen op de markt en hulppakketten.”
De BDM vreest dat de melkprijs de komende weken verder onder druk komt te staan. Zuivelindustrie en grootgrutters schuiven aan tafel voor het gebruikelijke voorjaarsoverleg over vernieuwing van de leverantiecontracten. BDM-voorzitter Romuald Schaber: ”Om de gestegen kosten te dekken zouden de melkprijze met 4 tot 6 cent per kilo moeten stijgen. Een verlaging is onaaanvaardbaar. De zuivelbedrijven dienen nu te bewijzen dat zij met de jongste fusies hun positie tegenover de handel inderdaad hebben verbeterd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.