Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Andere heffingsgrondslag voor schapenhouders

Zoetermeer – Het Productschap Vee en Vlees (PVV) overweegt de heffingsgrondslag voor de bijdrage van schapenhouders aan het Diergezondheidsfonds aan te passen. Dat zegt Nico Verduin, voorzitter van de LTO-vakgroep schapenhouderij.

Naar verwachting wordt het aantal schapen, waarover de heffing moet worden betaald, vanaf 2012/2013 bepaald op basis van de gegevens in de elektronische database op vier data in een jaar. Nu wordt de heffing nog gebaseerd op het aantal dieren dat op 1 november van betreffend jaar in de database van het landbouwministerie staat geregistreerd. Door meerdere referentiedata te gebruiken ontstaat volgens Verduin een evenwichtiger beeld.
Niet iedereen is blij met het feit dat de heffing wordt gebaseerd op gegevens in de elektronische database.
Schapenhouder Jehan Bouma diende bezwaar in tegen de productschapheffing die hij over 2010 moet betalen. ”Volgens dat systeem had ik toen 1.636 schapen. Dat klopt echt niet”, aldus Bouma. Hij heeft er grote moeite mee dat het PVV de heffing baseert op een registratiesysteem waarvan bekend was dat er kinderziekten in zaten.
Voorheen werden de heffingen bepaald op basis van aangifte die schapenhouders zelf deden, over het aantal dieren dat ze bezitten.
Verduin laat weten dat schapenhouders aan kunnen geven als er een situatie is waarin het aantal dieren waarover zij een heffing moeten betalen niet klopt. Mocht het bezwaar terecht blijken, dan wordt de heffing aangepast.
De externe hoorzittingscommissie van het PVV, die bezwaren over de heffing beoordeelt, buigt zich over de kwestie.

Eén reactie

  • bierings

    Dit is zeker naar aanleiding dat het offerfeest op 26 0ktober valt.Jaren hebben we teveel betaald en nu het voordeligerwordt voor ons en zij inkomstenderving hebben gaan ze het aanpassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.