Rundveehouderij

Nieuws 629 x bekeken

Zuivelpakket met ruime meerderheid aangenomen

Straatsburg – Zoals verwacht heeft het Europees Parlement woensdag met ruime meerderheid van stemmen het zuivelpakket aangenomen.

De nieuwe maatregelen, opgesteld naar aanleiding van de crisis van 2009, zijn met name gunstig voor lidstaten met een lage organisatiegraad. Op landen zoals Nederland, met sterke coöperaties, is het pakket minder van invloed.
Producenten krijgen namelijk meer mogelijkheden zich te verenigen en onderling afspraken te maken. Om eerlijke concurrentie te waarborgen mag de hoeveelheid rauwe melk waarover wordt onderhandeld niet meer dan 3,5 procent van de totale EU-productie bedragen, of 33 procent van de nationale productie.
Lidstaten mogen zelf blijven beslissen of zij contracten voor melklevering tussen producent en verwerker verplicht stellen. Indien dat gebeurt, moeten in de contracten voor levering onder meer prijzen en betalingstermijnen staan vermeld. De lidstaten moeten nog met de nieuwe regels instemmen. Daarna zijn ze tot juni 2020 van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.