Rundveehouderij

Nieuws 455 x bekeken

Zuivel blijft struikelblok voor handelsakkoord met India

New Delhi - Zuivel blijft een van de struikelblokken voor een handelsakkoord tussen de Europese Unie en India. Dat bleek bij een Europees-Indiase topconferentie in New Delhi.

De handel tussen de EU en India is in de voorbije jaren sterk gegroeid, maar relatief gezien staat de Europese zuivelhandel voor maar enkele procenten in het totaal van handel met India. Er zijn voor beide kanten groeikansen. Toch zijn zowel de EU als India nog niet bereid om de wederzijdse belemmeringen zomaar weg te nemen.

De EU dringt er bij India sterk op aan dat het de importtarieven voor onder meer dranken, zuivel en auto’s aanzienlijk verlaagt. India heeft daar weinig trek in, omdat het meent dat de Europese zuivelsector sterk gesubsidieerd is en vreest dat producten vanuit Europa de eigen melkveehouderij en zuivel gemakkelijk van de kaart kunnen vegen. De Indiase zuivelmarkt is erg gesloten. Buitenlandse  bedrijven krijgen er nauwelijks voet aan de grond.

Vorige week stelde de Indiase overheid haar economische groeiverwachtingen voor dit jaar naar beneden bij (was circa 7,5 procent, nu 6,9).

Of registreer je om te kunnen reageren.