Rundveehouderij

Nieuws 945 x bekeken 4 reacties

Welzijn rundvee komt meer op de agenda

Brussel – Naast het welzijn van varkens en pluimvee blijkt ook het welzijn van melkvee op de lijst met aandachtspunten te komen. Dat blijkt tijdens een conferentie over de Europese strategie voor dierenwelzijn in Brussel.

Leigh Grant, van het Britse Freedom Food zegt dat er grote welzijnsproblemen zijn in de melkveehouderij, vooral als het gaat om klauw- en uierproblemen. Volgens Grant is er voor deze sector nog weinig aandacht, omdat de communicatie van de zuivelfabrieken heel goed is, waardoor het wordt gemaskeerd. Niemand gelooft dat het niet goed gaat in de melkveehouderij.”
Pekka Pesonen van boerenorganisatie Copa Cogeca ontkent dat er problemen zijn in de melkveehouderij. ”Als een koe niet gezond en gelukkig is, produceert ze geen melk. De marktsignalen wijzen uit dat er geen problemen zijn.”
Uit onderzoek van de Belgische onderzoeker Wim Verbeke van de Universteit Gent blijkt dat burgers het meest bezorgd zijn over het welzijn van legkippen, gevolgd door vleeskuikens, varkens en vleesrundvee. Het welzijn van melkvee wordt het beste ingeschat, maar ook dat is niet hoog. De consument oordeelt dat producten van dieren met een hoger welzijn ook gezondere en veiligere producten leveren.
Europarlementariër Dan Jorgensen (Sociaal Democraten) oordeelt dat ondanks vele regels de situatie op het gebied van dierenwelzijn nog nooit zo slecht geweest. ”Dat komt door de ontwikkeling van de voedselproductie. We kunnen beter spreken van voedselfabrieken in plaats van boerderijen”, aldus Jorgensen.

Laatste reacties

 • pieter p

  Daar in Brussel zitten veelste veel mensen,ze weten het allemaal beter,maar ze staan geheel buiten de werkelijkheid.

 • jan1966

  Ze creëren daar in Brussel elke keer nieuwe problemen om zichzelf aan het werk te houden. Met een onderzoekje Diederik Stapel erbij kunnen ze weer heel wat ambtenaren aan het werk zetten.

 • Koen Franken

  De pluimveehouderij daar is al het e.e.a aan welzijn gebeurd maar ook de varkenshouderij moet daar aan geloven, dat het dan de beurt aan de melkveehouderij zou zijn daar kan je op wachten zou ook te gek zijn de kippen ziet men het liefste buiten en staan te boek als hokdieren en de koeien zie je niet meer buiten en staan te boek als graasdieren

 • denker

  Weer iemand die teveel tijd doorbrengt op kantoor.
  En teweinig praktijk ervaring heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.