Rundveehouderij

Nieuws

Veehouder zelf ‘fabrikant’ bij aanpassing stalgordijn

Den Haag - Melkveehouders die stalgordijnen zodanig aanpassen dat ze onveilig worden, worden indien betrapt, zelf aangemerkt als fabrikant en zwaar bestraft.

Dit laat de Inspectie SZW weten in een bericht aan veehouders en producenten van stalgordijnen. De inspectie controleert sinds 1 februari bij fabrikanten, verkopers en veehouders of ze (kind)veilige stalgordijnen hebben geïnstalleerd. Dit gebeurt nadat enkele tragische ongevallen met kinderen hebben plaatsgevonden en fabrikanten en verkopers ruim de tijd hebben gekregen om veilige hun systemen te beveiligen.


Toch gebeurt het volgens directeur Geert Vervaeke van Vervaeke stalsystemen nog steeds dat veehouders expliciet vragen naar (soms goedkopere) onveilige stalgordijnen. Hij zegt dat in LTO ledenblad Nieuwe Oogst.


Een fabrikant mag geen onveilig systeem aanbieden of zelfs maar monteren, maar het is niet eenvoudig te voorkomen dat veehouders zelf een systeem samenstellen dat onveilig is. De inspectie SZW is nu bezig met een inspectieronde en verwacht de komende maanden met bevindingen te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.