Rundveehouderij

Nieuws 450 x bekeken

Subsidie voor onderzoek naar laaggradige ontstekingen

Groningen - De provincie Groningen stelt een subsidiebedrag van 116.245 euro beschikbaar aan FrieslandCampina voor het project Zonder ontstekingen oud en gezond. Dat meldt de provincie.

In het project werken FrieslandCampina en het Universitair Medisch Centrum Groningen samen met als doel voedselproducten te ontwikkelen die het ontstaan van laaggradige ontstekingen tegengaan. De totale projectkosten zijn ruim 1,5 miljoen euro. Laaggradige ontstekingen zijn een belangrijk startpunt van veel chronische aandoeningen zoals diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziekten. Deze ontstekingen ontstaan door jarenlang verkeerde voeding waardoor er een onbalans ontstaat tussen ontstekingsremmende en -opwekkende nutriënten.
In het project wordt gewerkt aan nieuwe prototype voedselproducten die een laaggradige ontsteking kunnen tegengaan of zelfs voorkomen. In het project wordt speciale voeding ontwikkeld voor zwangere vrouwen,  vrouwen die borstvoeding geven en zuigelingen. Deze doelgroepen worden genomen omdat het idee is dat laaggradige ontsteking in een zo vroeg mogelijk stadium kan worden aangepakt met speciaal voedsel.
Tweede doelstelling van het project is om een wetenschappelijke onderbouwing te leveren voor de gezondheidseffecten van de te ontwikkelen voedselproducten. Met een onderbouwing kan een officiële gezondheidsclaim van de European Food & Safety Association (Efsa) worden verkregen. Dit is belangrijk voor de markt- en economische waarde van de producten.


Of registreer je om te kunnen reageren.