Rundveehouderij

Nieuws

Stormachtige groei van GOS-achtige prebiotica

Londen - Galacto-oligosacchariden, zoals Vivinal-GOS van FrieslandCampina, hebben in de laatste jaren een stormachtige marktontwikkeling doorgemaakt. Vooral in Zuid-Oost Azië hebben deze producten gretig aftrek gevonden. Dit zei Sarah Staley, vice-president business development bij FrieslandCampina volgens het blad Food Manufacture op een conferentie over pre- en probiotica. FrieslandCampina is niet het eerste zuivelbedrijf dat de gezondheidsversterkende galactooligosacchariden (GOS) op de markt brengt. Danone gebruikte de stof in 2003 als eerste in kindervoeding voor de Aziatische markt. Wel is FrieslandCampina inmiddels een grote producent van dit voedingsmiddel. Het heeft twee fabrieken waar het wordt gemaakt: in Borculo en - samen met Warrnambool Cheese and Butter - in het Australische Warrnambool.


GOS wordt gemaakt uit lactose, ofwel melksuiker, waarvan FrieslandCampina grote hoeveelheden produceert. Het product wordt toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen, waaronder kindervoeding. Galactooligosacchariden bevorderen de darmflora van kinderen, geven een gevoel van verzadiging en lijken het gestel te versterken.


Soms gaat iets mis of gebeurt iets waardoor een product even niet welkom is. FrieslandCampina overkwam dat vorig najaar in Vietnam. Daar werd melk met toegevoegd GOS van de markt gehaald omdat kinderen ziek werden. De oorzaak bleef onhelder.
Staley vertelde dat in de laatste zeven jaar vanaf 2007 het aantal GOS-producten steeg van 100 naar 1.300. Het aantal gewone prebiotica steeg toen van 100 naar 535.

Of registreer je om te kunnen reageren.