Rundveehouderij

Nieuws 1417 x bekeken

Stijging Europese melkproductie vlakt af

Brussel – De stijging van de Europese melkproductie, die in 2011 werd waargenomen, vlakt af. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Vorig jaar steeg de totale koemelkproductie in de EU met 2,1 procent. In de periode vanaf april (begin van het nieuwe quotumjaar) tot en met december steeg de melkproductie echter met 1,8 procent. Die tendens is in alle lidstaten te zien, hoewel hierbij wel een kanttekening past. De eerste 3 maanden van 2011 kunnen immers nog niet worden vergeleken met de eerste 3 maanden van 2012, terwijl dat in veel landen een periode is dat de melkproductie weer flink stijgt.
De lidstaten die over de laatste 9 maanden van 2011 de grootste productiestijging laten zien, zijn Letland (+5,8 procent), Frankrijk (+5,1 procent) en Oostenrijk (+4,6 procent). Voor Duitsland en België staat een plus genoteerd van achtereenvolgens 2,2 en 0,7 procent, in Nederland is de melkproductie volgens de EU stabiel. Ierland, dat in 2010 nog een spectaculaire stijging van de melkproductie liet zien, staat nu nog slechts op een stijging van 1,8 procent. De sterkste dalers qua melkproductie waren in de laatste 9 maanden van 2011 Griekenland (-8 procent) en Bulgarije (-7,8 procent). In Roemenië herstelde de melkproductie juist weer iets.
Bij de melkproducten registreert de EU een plus van 11,5 procent voor magere melkpoeder en van 2,4 procent voor boter en een daling van de productie van volle en deels ontroomde melkpoeder met 7,1 procent. De kaasproductie bleef stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.