Rundveehouderij

Nieuws

Schmallenberg geen extra risico voor zwangeren

Utrecht – Het Schmallenberg-virus is geen extra reden voor artsen om zwangeren te waarschuwen uit stallen te blijven. Dat zegt professor Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht, in reactie op een eerder bericht in het tijdschrift Medisch Contact. Daarin adviseerde huisarts Alfons Olde Loohuis uit Herpen zijn collega’s in gebieden waar het Schmallenberg-virus heerst om alert te zijn, samen te werken met dierenartsen en zwangeren te waarschuwen.

Volgens Van Knapen moeten zwangeren altijd uit een stal blijven in verband met zoönosen zoals Listeria, Toxoplasma, Chlamydia, Campylobacter en Coxiella. ”We weten nog niet of het Schmallenberg-virus een zoönose is of aan het worden is. We moeten daarom niet te snel alarm slaan”, aldus Van Knapen.

En als het virus al op mensen zou overgaan, dan zou besmetting niet specifiek in stallen plaatsvinden, zegt Van Knapen. ”Orthobunyavirussen, waartoe het Schmallenberg-virus behoort, worden doorgaans overgebracht door kleine steekvliegjes zoals knutten. Dat kan overal”.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.