Rundveehouderij

Nieuws 287 x bekeken

Recordjaar voor Amerikaanse zuivel

Washington – Het jaar 2011 was een recordjaar voor de Amerikaanse zuivelexporteur.

De exportwaarde steeg met 30 procent ten opzichte van 2010, het exportvolume steeg met 13 procent.  Dit blijkt uit cijfers van de US Dairy export council. Het totale volume van de export steeg naar ruim 1,5 miljoen ton, de waarde steeg naar omgerekend ruim 3,6 miljard euro.
Afgelopen december kregen de Amerikanen wel even te maken met een inzakkende markt. Met name de export van melkpoeders naar het Midden-Oosten daalde sterk. Toch kon dit niet verhinderen dat 2011 een recordjaar werd. De sterke stijging van de exportwaarde is voor het grootste deel toe te schrijven aan de behoorlijk verbeterde prijzen op de wereldmarkt. De ook hogere exportvolumes zijn het gevolg van een sterke vraag, met name naar weiproducten vanuit China en melkpoeders vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Van melkpoeder werd in totaal 457.300 ton verkocht. Het grootste deel daarvan - 435.600 ton - bestond uit magere en vetloze melkpoeder. De export van weiproducten was bijna even groot als die van melkpoeders: 450.500 ton. De kaasexportkwam uit op ruim 224.000 ton. De export van lactose bedroeg ruim 311.500 ton.
Daarmee werd ongeveer tweederde van de Amerikaanse lactoseproductie over de grens verkocht. Er was vooral veel export naar Nieuw-Zeeland en China. Van zoete, gedroogde wei werd 55 procent geëxporteerd, van magere en ontvette melkpoeder 47 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.