Rundveehouderij

Nieuws

Rechter geeft boete op verjaardag

Leeuwarden - De economisch politierechter in Leeuwarden heeft een melkveehouder uit het Friese Driesum een bijzonders verjaardagscadeau gegeven. Op zijn 58e verjaardag kreeg de boer een boete van 1.300 euro voor het laten vervoeren van een ziek rund.

De veehouder liet een koe afvoeren die op het slachthuis aankwam met ontstoken voorpoten en andere ziektesymptomen. Volgens de dierenarts was het dier niet geschikt om te worden vervoerd. Het dier is ter plekke afgemaakt.
De veehouder zei tegen de rechter dat hij vond dat het dier best geschikt was om te vervoeren en dat hij goed voor zijn dieren zorgt. Zijn beesten hebben het een stuk beter dan de runderen in de Oostvaardersplassen, vond hij.
Rechter Marc Brinksma maakte duidelijk dat het alleen ging om het vervoer van dit dier. Niet om de manier waarop de veehouder de rest van zijn vee verzorgt. “Ik geloof u als u zegt dat u goed voor uw dieren zorgt. Maar dit dier had niet mogen worden vervoerd. U krijgt eenboete van 1.300 euro, waarvan 600 euro voorwaardelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.