Rundveehouderij

Nieuws 317 x bekeken

Rabobank: productiekosten melk voorlopig hoog

Utrecht - De kosten voor de productie van melk blijven op de middellange termijn hoog. Dat meldt de Rabobank in haar Global Dairy Outlook.

De meeste melkveehouders, ongeacht de regio, hebben de productiekosten voor melk sinds 2006 alleen maar zien toenemen. In 2010 lagen de kosten weliswaar lager dan in 2008, maar nog steeds boven het niveau van 2006. De stijging van de kosten is in alle productieregio’s zichtbaar. Vooral de voerkosten zijn fors toegenomen na de wereldwijde prijsstijging van grondstoffen. Maar ook de kosten voor kunstmest en energie zijn in de afgelopen jaren flink gestegen.

Duidelijk is volgens de Rabobank dat het inkomen van melkveehouders in de afgelopen jaren is verbeterd, maar minder sterk dan door de buitenwereld wordt gedacht. Melkveehouders hebben hun winst zien toenemen, maar in de meeste gevallen niet voldoende om het gemiddelde rendement op eigen vermogen te verbeteren. Een groot deel van de meeropbrengsten verdwijnt in de gestegen kosten.

Het verschil in kostprijs tussen het zuidelijk halfrond en het noordelijk halfrond is in de afgelopen jaren afgenomen. Dat komt volgens de Rabobank door een zwakkere Amerikaanse dollar ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar, en oplopende schulden op het zuidelijk halfrond veroorzaakt door de aankoop van extra grond.

De Rabobank verwacht dat de consumptie van melk richting 2015 jaarlijks met gemiddeld 2,4 procent gaat groeien. Opkomende economieën zijn komende vijf jaar goed voor 82 procent van de groei van de zuivelmarkt. Alleen China en India zijn samen al goed voor 40 procent. Op de groeimarkten zal volgens de Rabobank sprake zijn van een jaarlijks groei van 3 tot 5 procent. In de ontwikkelde markten zal de groei slechts tussen de 0 en 1,5 procent liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.