Rundveehouderij

Nieuws 237 x bekeken

Poeders vrijwel prijshoudend op internetveiling

Auckland – Melkpoeders zetten de toon op de Global Dairy Trade van 1 februari. Fonterra’s internetveiling voor zuivel sloot met een gemiddelde opbrengst die 0,9 procent lager uitviel dan de vorige sessie op 17 januari.

Daarbij valt op dat de (marginale) prijswijzigingen die enigszins positief uitvielen alle contracten betroffen voor levering in de periode mei-juli. Vollemelkpoeder scoorde een opbrengst van gemiddeld $ 3.533 per ton (€ 2.682) en mageremelkpoeder $ 3,296 (€ 2.502).

Boterolie is voor de korte termijn minder gewild. Het gemiddelde dat boterolie per ton opbracht à $ 3.942 (€ 2.992) is 3,5 procent lager dan op 17 januari, vooral als gevolg van lagere gerealiseerde prijzen voor levering in april. De partijen die zijn gecontracteerd voor de nazomer (augustus-oktober) brachten zelfs 3,3 procent meer op dan op de veiling twee weken eerder.

De in kleinere volumes verhandelde producten melkeiwitconcentraat en rennet caseïne zakten 4 tot 5 procent in opbrengst. Cheddarkaas werd iets goedkoper verkocht. Voor cheddar en eiwitconcentraat geldt ook weer de invloed van prijsdruk voor de korte termijn.

De veiling duurde maar weinig langer dan de vorige keer, met 13 biedrondes (plus één). Het beschikbare aanbod is vrijwel verkocht.

De Global Dairy Trade is een soort barometer voor de stemming op de zuivelmarkt. Voor de Europese zuivelsector valt de gemiddelde prijswijziging veel sterker uit, doordat in de periode sinds de beurs op 17 januari de dollar 2,3 cent aan waarde heeft ingeboet. De gemiddelde prijswijziging neerwaarts zou dan voor de diverse producten uitkomen op 4 procent voor de poeders en 6 procent voor boterolie. Niettemin is de dollar altijd nog bijna 7 cent meer waard dan begin juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.