Rundveehouderij

Nieuws 334 x bekeken

Optimisme over Ierse melkprijzen door Rabo-rapport

Dublin – "Boeren hebben alle reden om een voorzichtig optimistische benadering van de melkprijzen voor 2012 te verwachten gezien het groeiende aantal positieve rapporten van gerespecteerde deskundigen zoals nu weer het Rabobank Global Dairy Outlook rapport."

Dat stelt voorzitter Kevin Kiersey van de Irish Farmers Association. "De Rabobank heeft de vooruitzichten voor de zuivelmarkt voor de middellange termijn, 2012 tot 2015, onderzocht en voorspelt ondanks de wereldwijde economische zorgen een solide groei van de vraag met 2,5 procent per jaar vergeleken met 1,6 procent in 2011. Veel van die extra vraag komt uit de opkomende landen die daarmee goede kansen bieden voor de zuivelexporterende regio’s in de wereld en de zuivelsector benijdenswaardig maken in de voedingswereld."

"Ik vond het interessant dat de analyse van de Rabobank laat zien dat de winstgevendheid van de boeren minder is verbeterd dan sommigen denken. Boeren maken dezelfde of een iets betere marge dan voor deze ‘boom’ maar die marges zijn wisselvalliger. Boeren hebben meer vaardigheden nodig om hun bedrijf te runnen en die in op weidegang gebaseerde systemen verdienen slechts een bescheiden rendement. Het is daarom des te meer cruciaal dan ooit dat coöperaties de opbrengst van de markt maximaal doorgeven aan de boeren om hen in staat te stellen om zich voor te bereiden op de expansie post-quota. Ik geloof dat boeren alle reden hebben om te verwachten dat de coöperaties de melkprijs zeker tot het voorjaar op peil houden."

Of registreer je om te kunnen reageren.