Rundveehouderij

Nieuws

Opbrengst internetveiling zuivel flink in de min

Auckland (NZ) – De opbrengsten op de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra zakten op woensdagmiddag 15 februari met 3 procent ten opzichte van de vorige sessie op 1 februari. Het was de sterkste terugval van de beursindex sinds juli vorig jaar.

Vooral boterolie zakte sterk terug in opbrengst, met een gemiddelde prijs per ton van $ 3.546 (€ 2.709) 10 procent lager dan op 1 februari. Vooral de leveringen op de korte en middellange termijn zakten terug, al is een verlies van bijna 5 % in opbrengst voor levering in augustus ook aanzienlijk. De begin februari al ingezette prijsverlaging voor botervet zette woensdag door.
Melkpoeders zakten ook in prijs, vooral voor wat betreft de leveringen in april en de periode mei-juli, met voor mager poeder een gemiddelde opbrengst van $ 3.259 (€ 2.489) per ton. Vol melkpoeder haalde per ton $ 3.421 (€ 2.613). Geleverd in de periode augustus-oktober was voor vol melkpoeder zelfs een prijsverhoging à 3,8 procent.
Van de qua omzet ’kleinere’ producten steeg alleen rennet caseïne licht in prijs, voor de levering op korte termijn. Ook melkeiwitconcentraat is vooral in trek voor snelle levering. Cheddar verloor weer aan waarde, gemiddeld 2,3 % en haalde een opbrengst van $ 3.559 (€ 2.719) per ton.
De veiling verliep vlot, voor 11 biedrondes had men 2 uur en een kwartier nodig. Voor de Europese zuivelsector was er geen sterk afwijkende prijsontwikkeling ten gevolg van de eurokoers.

Of registreer je om te kunnen reageren.