Rundveehouderij

Nieuws 707 x bekeken

Onderzoekers ontdekken bijzonder DNA in Witrikkoe

Wageningen – In het DNA van Witrikrunderen hebben onderzoekers uit Luik ontdekt dat stukken DNA zich als cirkel van het ene naar het andere chromosoom kunnen verplaatsen. Dit verschijnsel is nog niet eerder aangetoond bij zoogdieren.

Witrikkoeien worden gekenmerkt door de witte streep op de rug. Deze aftekening komt bij verschillende runderrassen voor. Binnen het oorspronkelijke Fries-Hollandse en Maas-Rijn-IJsselvee is deze kleurslag door een klein aantal fokkers bewaard.
Door de ontdekking verandert er niet veel voor de Witrikfokker. Maar het feit dat stukken DNA van het ene naar het andere chromosoom in de vorm van een cirkel kunnen verhuizen, is een ontdekking die een nieuw spoor vormt bij het bestuderen van het ontstaan van mutaties in het erfelijk materiaal van dier en mens en de gevolgen daarvan. Zo is het interessant om te kijken of dit ook bij andere zoogdieren voorkomt en of er een relatie is met erfelijke aandoeningen. Dit onderzoek toont aan dat het zeer de moeite waard is om oorspronkelijke rassen en kleurslagen zorgvuldig te conserveren voor onder andere genetisch onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.