Rundveehouderij

Nieuws

'Onbegrijpelijk dat preventieregelgeving nog niet is aangepast'

Leeuwarden – ”Het is voor ons onbegrijpelijk dat het ministerie van ELI tot nu toe heeft verzuimd de preventieregeling aan te passen, terwijl de voorstellen er al liggen.” Dat zei Andries Kingma, voorzitter van de Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland (SVNN), donderdag tijdens het tienjarig jubileum van SVNN in Leeuwarden.

Kingma liet weten trots te zijn dat het de stichting al tien jaar lang is gelukt om succesvol een veemarkt te organiseren. Ook is hij trots op het feit dat het de veemarkt is gelukt de druk die vanuit de maatschappij en politiek op de markt wordt uitgeoefend, te gebruiken om een groot aantal verbeteringen te realiseren. Daardoor is het dierenwelzijn naar een beter niveau gebracht tijdens het verblijf op en bij de aan- en afvoer bij de markt. Nu is het volgens hem tijd om de preventieregeling aan te passen.

Gedeputeerde Hans Konst vergeleek de initiatiefnemers van SVNN met de ijsmeesters van de Elfstedentocht. ’It giet oan’, was de boodschap van de veehandelaren na de MKZ-crisis in 2001. Konst huldigde het miljoenste dier dat donderdag op de veemarkt is aangevoerd.

Ook Piet Thijsse, voorzitter van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, liet weten bewondering te hebben voor de wijze waarop de initiatiefnemers van de markt diverse ’wakken’ hebben ontlopen. ”Een miljoen dieren hebben in de afgelopen tien jaar een goede bestemming gekregen, en daarmee is extra waarde toegevoegd aan de keten.”

Thijsse is positief over de toekomst van de veemarkt. Wel hekelt ook hij de huidige regelgeving. ”De regelgeving is zeer beperkend.” Door het strenge Nederlandse beleid, kunnen koeien uit eigen land bijna niet meer kunnen worden geplaatst als weiders bij speciale vetweidebedrijven. Buitenlands vee kan wel zonder veel belemmeringen als weidevee worden binnengehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.