Rundveehouderij

Nieuws

OIE: kans op overdracht Schmallenberg via vlees en zuivel klein

Den Haag – Werelddiergezondheidsorganisatie OIE acht de kans op overdracht van het Schmallenberg-virus via zuivel en vlees verwaarloosbaar klein. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor levende dieren en genetisch materiaal geeft de OIE aanbevelingen op welke wijze de internationale handel doorgang kan vinden. De bevindingen van de OIE spelen een belangrijke rol bij pogingen van het ministerie om de invoerbeperkingen van verschillende landen op te heffen.
Een delegatie van Rusland komt volgende week naar Nederland om te praten over het Schmallenberg-virus. Rusland sloot eerder dit jaar de grenzen voor Nederlands rundvee, schapen en geiten en producten van kleine herkauwers. Het ministerie heeft Egypte, Tunesië en Marokko bezocht met als doel de invoerbeperkingen van Egypte op te heffen en om invoermaatregelen van Tunesië en Marokko te voorkomen.
Na overleg met de Lidstaten van de EU heeft de Europese Commissie herhaald dat zij op basis van de huidige kennis, en gezien de beperkte impact van de ziekte op de diergezondheid, geen aanleiding ziet voor handelsbeperkingen binnen Europa. De Commissie verwacht in juni duidelijkheid te kunnen geven over welk onderzoek naar Schmallenberg-virus Europese co-financiering krijgt.
Het Schmallenberg-virus, dat misvormde lammeren en kalveren veroorzaakt, is tot nu toe vastgesteld op 14 rundvee-, 97 schapen- en 5 geitenbedrijven in Nederland. 638 bedrijven hebben symptomen gemeld. In Duitsland is het virus aangetoond op 629 bedrijven, in België op 127 bedrijven en in Frankrijk op 152 bedrijven. Het Verenigd Koninkrijk telt 52 bevestigde gevallen, Luxemburg en Italië beide één.

Of registreer je om te kunnen reageren.