Rundveehouderij

Nieuws 600 x bekeken

OIE: Schmallenberg-virus niet gevaarlijk voor mens

Parijs – Op basis van de huidige informatie concludeert de werelddiergezondheidsorganisatie OIE dat het Schmallenberg-virus niet gevaarlijk is de voor de mens.

Dit bleek tijdens een vergadering van de OIE waar deskundigen vanuit Europa bij elkaar kwamen om te spreken over de ontwikkelingen van het Schmallenberg-virus.
De deskundigen hebben vastgesteld dat de viremische periode (de tijd waarin het virus circuleert in de bloedbaan van een besmet dier) van het Schmallenberg-virus kort is en dat de overdracht van het virus zeer waarschijnlijk gebeurt door vectoren als muggen of knutten.
Volgens de OIE is de kans dat het virus zich verspreidt door handel in vlees en melk verwaarloosbaar. Voor sperma, embryo’s en levende dieren adviseren de experts het blauwtongprotocol aan te houden om verspreiding van het virus te minimaliseren.
De OIE blijft de situatie rondom het Schmallenberg-virus de komende maanden nauw in te gaten houden en zal de adviezen – indien nodig – bijstellen.
Het Schmallenberg-virus is inmiddels aangetoond in Duitsland (607 bedrijven), Nederland (103 bedrijven), België (127 bedrijven), Engeland (52 bedrijven), Frankrijk (152) en Italië (1 bedrijf).

Of registreer je om te kunnen reageren.